skip to Main Content

Wat is NLP?

Wat is NLP?

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. (Neuro staat voor ons brein en linguïstisch wil zeggen dat we dat middels taal/communicatie, kunnen beïnvloeden). Met andere woorden we kunnen ons eigen brein beïnvloeden.

We handelen vanuit ons onderbewuste

De grondleggers van NLP, Korzibsky een Poolse taal- en wiskundige en Albert Ellis een Amerikaanse psychoanalyticus en tevens de grondlegger van RET (Rationele Emotieve Techniek) gingen van het principe uit dat wij grotendeels (voor 95%) handelen vanuit het onderbewuste, en slechts voor een zeer beperkt gedeelte (5%) uit het bewuste denken. Inmiddels is deze theorie door de psychologische wetenschap bevestigt.

Later hebben wederom een psycholoog en taalkundige gezamenlijk technieken ontwikkeld, die op het onderbewuste inwerken en tot grondige resultaten leiden. NLP was geboren.

Onze overtuigingen liggen vast in ons onderbewuste

In het onderbewuste liggen al onze ervaringen en daaruit getrokken conclusies en kernovertuigingen vast. Wij handelen en spreken vanuit deze overtuigingen, vaak zonder dat wij weten waarvan wij overtuigd zijn, welke conclusies wij in onze prille levenservaringen hebben getrokken.

Met NLP gaan wij deze overtuigingen naar boven halen, dat wil zeggen, bewust maken, en die welke belemmerend werken in je leven, t.a.v. welk doel dan ook, gaan we omturnen tot je gewenste overtuiging. Dus de manier waarop je in het leven wilt staan. Dit klinkt misschien wat zwaar of gecompliceerd maar in de praktijk komt het erop neer dat je op snelle wijze zo in het leven gaat staan, als je altijd al wilde. NLP is ,spelen’ met je brein. Je hebt zoveel in je, NLP haalt het naar boven, tenminste daar waar je dit zelf wilt.

Voorbeeld: Een cliënt had al vanaf haar babytijd last van een sterke vorm van hoogtevrees. Omdat zij tegelijkertijd een fervent skiër is, gaf dit haar hele leven problemen. Zij voelde zich bijzonder bang in stoeltjesliften en gondels.  Daarnaast had zij in de ,open’ stoeltjeslift zo nu en dan de neiging om eruit te willen springen, naar de aarde toe. Vooral als de lift stilgezet werd op een hoog punt, kon zij deze neiging slechts met heel veel inspanning beheersen. Dit was beangstigend voor haar, en zoals angst doet, namen deze ervaringen in sterkte toe.

Na enkele NLP technieken toegepast te hebben, kan zij nu genieten van de gondel en ook rustig naar beneden kijken. In de stoeltjeslift zit zij gezellig te praten of van de mooie natuur te genieten. Het is voor haar als ,een wonder’. Zij dacht dat zij met hoogtevrees was geboren, maar in drie uur aan NLP, bleek dat zij haar eigen brein vanuit het onderbewuste beïnvloedde. Nu beïnvloedt zij haar brein bewust en doelgericht. Met als resultaat: geen hoogtevrees, rust en genieten.

Meer weten?

Bel gerust voor een afspraak naar 06 - 30 12 16 23. Wij kunnen meestal de telefoon niet beantwoorden maar wanneer je je naam en telefoonnummer inspreekt en kort de reden geeft waarvoor je belt, dan bellen wij je zo spoedig mogelijk terug. Natuurlijk kun je ook mailen naar: aaratio@planet.nl

Back To Top