skip to Main Content

Wat is de T.A.?

Wat is de T.A.?

Het kan zijn dat je tijdelijk in een moeilijke situatie verkeert of dat je langer terugkerende gevoelens van stress hebt. En vandaag heb je de keuze gemaakt om het heft in eigen hand te nemen en samen met een professional te gaan werken aan datgene wat regelmatig je gedachten, gevoelens en daardoor je energie opslokt. Je moest of moet misschien even over een drempel heen, maar wanneer je deze krachtige stap hebt weten te zetten zal er al snel opluchting door je heen gaan.

Wij werken o.a. met de T.A. omdat deze heel snel inzicht geeft in hoe je in het leven staat als volwassene, terwijl je tegelijkertijd toch altijd wel een kind van je ouders bent. De T.A. staat voor Transactionele Analyse. De T.A. werd ontwikkeld door Eric Berne (1910-1970), een Canadese psychiater, die na zijn studie emigreerde naar de VS. Na zijn overlijden in 1970 maakte de T.A. in de VS en in mindere mate in Europa een enorme ontwikkeling door.

In veel psychologische therapieën zit als belangrijke vraag; wat motiveert je als mens …..?

De T.A. biedt je in een kort tijdsbestek inzicht in, hoe je in grote lijnen in het leven staat. Ze gaat o.a. uit van de volgende drie ego-posities:

De Ouder-ego            -Wordt gevormd door onze ouders, familie, leraren, vrienden, godsdienst en cultuur. Normen en waarden, ge- en verboden.

De Volwassen-ego     -Is op zoek naar: Wat geloof ik? Wat wil ik? Wat is belangrijk voor mij? Waar liggen mijn grenzen? De volwassen-ego voelt verantwoording voor zijn/haar omgeving en voor degenen die afhankelijk van hem/haar zijn.

De Kind-ego               -Hier zitten de gevoelens en behoeften tezamen met de behoeftebevrediging.

Daarnaast gaat de T.A. uit van vier levensposities:

De eerste positie:        -Ik ben niet oké, jij bent oké.
Hierdoor is een mens altijd op zoek naar een ander. Deze positie ontstaat door de geboorte ervaring, en is derhalve universeel.

De tweede positie:       -Ik ben niet oké, jij bent niet oké.
Deze positie ontstaat wanneer een kind heel weinig geknuffeld wordt en heel veel gecorrigeerd. Het kind wordt dus niet meer gecorrigeerd op zijn daden, maar op zijn persoon.

De derde positie:         -Ik ben oké, jij bent niet oké.
Dan ontstaat zelfstreling, dit kind gaat zijn eigen oké gevoelens creëren. Hieruit ontstaat narcisme en op deze wijze kan de psychopaat ontstaan.

De vierde positie:        -Ik ben oké, jij bent oké.
Vanuit de volwassen-ego ontwikkelt, vanuit een bewuste keuze uit denken, durven en doen. Hier word je verantwoordelijkheid, je innerlijke gevoel van rechtvaardigheid en je betrokkenheid bij anderen ingezet.

Vanuit bovenstaande basisprincipes is een model ontwikkeld wat ongekend veel inzicht biedt en waarmee wij op relatief gemakkelijke wijze onze volwassen-ego op een gezonde manier kunnen ontwikkelen. Inzichten vanuit de T.A. versnellen je bewustwordingsproces waardoor je sneller daar bent waar je wezen wilt, sneller bij jezelf komt.

Meer weten?

Bel gerust voor een afspraak naar 06 - 30 12 16 23. Wij kunnen meestal de telefoon niet beantwoorden maar wanneer je je naam en telefoonnummer inspreekt en kort de reden geeft waarvoor je belt, dan bellen wij je zo spoedig mogelijk terug. Natuurlijk kun je ook mailen naar: aaratio@planet.nl

Back To Top