skip to Main Content

Epigenetica en Ziektepreventie

Epigenetica en Ziektepreventie

Ken je iemand met een chronische ziekte? Of ken je iemand met kanker of die inmiddels is overleden aan kanker? En ben je wel eens bang dat je zelf kanker of een chronische aandoening zult krijgen?  Wij krijgen regelmatig relatief gezonde mensen die bv. een ouder of ouders hebben gehad die aan kanker zijn overleden of jarenlang getobd hebben door een chronische ziekte. Zij willen dit voorkomen voor zichzelf en/of ook voor hun kinderen. Kan dit?

Epigenetica, het verschil tussen genen en epigenen

Gelukkig blijkt uit vele wetenschappelijke onderzoeken dat een gezonde leefstijl heel veel invloed heeft op onze algehele gezondheid. Onze genen op zich bepalen over het algemeen gelukkig maar een deel van onze gezondheid. Genen zijn namelijk sterk te beïnvloeden. 

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat algemeen werd aangenomen dat het pakket genen waarmee je geboren wordt, volledig bepaalt hoe je lichaam en geest gaan functioneren. Maar sinds kort is ontdekt dat onze genen niet ‘hard’ geprogrammeerd zijn. Er bestaat namelijk ook nog zoiets als de zogenaamde epigenen, dit betekent letterlijk: boven de genen. Het zijn deze epigenen die de echte genen aan- en uitzetten. Met behulp van de epigenen worden dus de uiteindelijke genen geprogrammeerd.

Dit proces begint al in de baarmoeder. De epigenen die onze genen programmeren zijn zelf weer sterk beïnvloedbaar door onze leefstijl. Wat eet je en hoe vaak? Hoe vaak beweeg je en wanneer? Hoe ,praat’ je tegen jezelf? Ben je tevreden of ontevreden over jezelf? Heb je veel of weinig veerkracht als je problemen op je af krijgt? Ben je in staat warme banden te smeden en die te onderhouden? Ben je verbonden met de Bron van al het leven? Wordt je blij wakker? Dit zijn belangrijke vragen om aan jezelf te stellen. Want voeding en leefstijl beïnvloeden je brein, en daarmee ook je neurotransmitterfunctionaliteit, dus ook je gedachten en gevoelens!

Het voorbeeld van de koninginnebij

Een prachtig voorbeeld van epigenetica geeft het bijenlarfje ons! Als we twee bijenlarven nemen, deze zijn genetisch identiek, zal uit beide een bij groeien. Maar met de voeding kan je heel veel beïnvloeden. Want de voeding die deze larven krijgen, gaat bepalen hoe lang ze zullen leven en hoe ze zullen leven, als werkbij of als koninginnebij. De ene larf wordt levenslang gevoed met Royal Jelly ofwel koninginnegelei en hier groeit een prachtige zeer grote bij uit, de koningin. De andere genetisch identieke larf wordt gevoed met ,gewone’ voeding en zij wordt een werkbij. Zou je dit omdraaien qua voeding, dan groeit uit het andere larfje de koningin. De koninginnebij die zeer gezond gevoed is wordt maar liefst twee keer zo groot als de werkbij, maar dat niet alleen. De werkbij zal maar 4 tot 8 weken leven, dan sterft zij volkomen uitgeput. De koninginnebij daarentegen leeft maar liefst 4 tot 5 jaar !!! Dus puur voeding, enkel en alleen de voeding bepaalt of dezelfde genen 4 tot 8 weken in leven zullen zijn of 4 tot 5 jaar !!!

Personalised nutriton

Maar wat is gezonde voeding voor jou? En heb je tekorten of juist teveel van bepaalde stoffen in je lichaam, waardoor bijvoorbeeld lichte ontstekingen ontstaan. Latent aanwezige ontstekingen kunnen op termijn tot ziekten als kanker, hart -en vaatziekten zoals een hartinfarct en artritis leiden.

Maar het kan ook zijn dat de methylering bij jou niet optimaal werkt en zit je minder in je energie of heb je daardoor een lagere neurotransmitter functionaliteit.

Samen gaan we het op een rijtje zetten om zo tot een gezond voedingspatroon te komen. Voeding die bij jou past en waardoor je veelal meer in je energie komt.

Voeding die dus de juiste nutriënten bevat om goed te kunnen methyleren en waardoor geen ontstekingen ontstaan.

Voeding waardoor je kunt leven en werken vanuit innerlijke kracht!

Meer weten?

Bel gerust voor een afspraak naar 06 - 30 12 16 23. Wij kunnen meestal de telefoon niet beantwoorden maar wanneer je je naam en telefoonnummer inspreekt en kort de reden geeft waarvoor je belt, dan bellen wij je zo spoedig mogelijk terug. Natuurlijk kun je ook mailen naar: aaratio@planet.nl

Back To Top