Avocado







Avocado’s, een lekkere vorm van preventie

   

●  De avocado wordt al eeuwen verheerlijkt als lekkernij met een verleidelijke
    romige textuur, maar hij blijkt ook boordevol nutriënten te zitten.
●  Avocado komt oorspronkelijk uit het oude Mexico, Centaal en Zuid-Amerika.
●  Vroeger werd avocado als een afrodisiacum beschouwd, vandaag is het een
    doodgewoon onderdeel van de dagelijkse Mexicaanse keuken, vergelijkbaar 
    met boter bij ons.
●  Hoewel de avocado als een groente wordt beschouwd, is het eigenlijk een
    vrucht.
●  Avocado’s zijn rijk aan kalium. Eén avocado bevat 3 keer zo veel kalium als
    een banaan.
●  Een rijpe avocado is een rijke bron van vitaminen, mineralen,
    fytochemicaliën  en gezonde vetten
, vooral de mono-onverzadigde
    vetzure
n die de LDL-cholesterol helpen verlagen en de HDL verhogen. 
    Avocado’s bevatten ook het essentiële omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur.
●  Avocado’s bevatten meer luteïne dan eender welke andere fruitsoort. Luteïne
    is een kankerbestrijdende carotenoïde. Mannen die veel luteïnerijke
    voedingsmiddelen eten verlagen hun risico op prostaatkanker. Luteïne
    beschermt ook tegen oogaandoeningen, zoals cataract en
    maculadegeneratie
. Ook alle andere carotenoïden zijn aanwezig in
    avocado’s. Deze worden heel goed opgenomen door de aanwezigheid van
    de vetten.
●  Een ander kankerbestrijdend ingrediënt in avocado’s is glutathion, de spil
    van het antioxidantsysteem. Glutathion is een heel belangrijke stof voor de
    detoxificatie.
●  Avocado’s zijn door hun nutriëntengehalte een lekkere vorm van preventie
    tegen hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, oogaandoeningen en
    inflammatie
.
●  Een rijpe avocado kan je zo eten (middendoor snijden en uitlepelen uit de
    schil of in blokjes snijden), je kan hem verwerken in salades, je kan er
    heerlijke dipsaus van maken (guacamole), op je boterham smeren en je kan
    er zelfs koude avocadosoep mee maken (recept in LeefNu 57).

Referentie:
George Mateljan. World’s healthiest foods. GMF Publishing. 1st edition (May 1, 2007) ISBN: 978-0976918547

 





Contact