skip to Main Content

AAratio Consultancy, de plek voor je innerlijke psychosociale processen

Psychosociale processen

Het kan zijn dat je tijdelijk in een moeilijke situatie verkeert of dat je langer terugkerende gevoelens van stress hebt. En vandaag heb je de keuze gemaakt om het heft in eigen hand te nemen en samen met een professional te gaan werken aan datgene wat regelmatig je gedachten, gevoelens en daardoor je energie opslokt. Je moest of moet misschien even over een drempel heen, maar wanneer je deze krachtige stap hebt weten te zetten zal er al snel opluchting door je heen gaan.

Vrijwel iedere cliënt ervaart het als zeer aangenaam om zijn of haar zorgen, verdriet, pijn en stress met een ervaren professional te kunnen bespreken. Iemand die werkelijk en diepgaand in jou en je situatie geïnteresseerd is, met volledige aandacht naar je luistert, vragen stelt, inzicht geeft, je helpt het onderbewuste naar het bewuste te halen en waar nodig helpt verwerken. Iemand die je vol respect begeleidt bij het vallen en opstaan in deze mooie en waardevolle ontwikkelingsfase in je leven. Je zult al snel bemerken, dat wanneer je ervoor kiest veranderingen in je denkpatronen aan te brengen of je jezelf bevrijdt van trauma’s en het verdriet dat in je onderbewuste opgeslagen zit, je je heel anders gaat voelen. Er komt weer ruimte en rust in je leven voor die dingen waar je van kunt genieten en die je voldoening en vreugde geven.

Bewustwording therapievorm

Bij deze vorm van bewustwording therapie ben je welkom met alles wat er in je leeft; je angsten, je onzekerheden, je verlangens, je onvrede, je boosheid of juist gebrek aan boosheid, je trauma’s, je wel weten en je niet weten, je voelen en je niet durven voelen.

In dit proces raken we je geest en lichaam, waardoor je ziel wordt geraakt.

We gaan hetgeen wat in jouw onderbewuste zit zoveel als mogelijk naar je bewuste denken halen door erin te associëren. Want we worden voor meer dan 95% aangestuurd door ons onderbewuste en handelen dus maar voor een kleine 5% vanuit ons bewuste denken. Daardoor zeggen we vaak, ‘ik weet hoe ik het wil, maar het lukt me niet het zo te doen of zo te ervaren of te voelen.’ Hoe meer van ons onderbewuste naar ons bewuste denken gaat, hoe meer we gaan handelen, ervaren en voelen zoals we dat zelf willen. We zullen eerst de diepte ingaan voordat we op kunnen springen, onze ziel zal eerst de bodem van de put (onze put) dienen te raken voordat hij uit de put kan opspringen het bevrijde leven tegemoet.

Technieken die daarvoor ingezet worden:

 • Counselling en RET  (voor het inzicht krijgen in je denkpatronen).
 • T.A. (Transactionele Analyse) voor een versneld inzicht in denkpatronen.
 • NLP voor het associëren in, en dus verwerken van belemmerende emoties, en om het onderbewuste naar het bewuste te halen en verandering te brengen in hetgeen je belemmert vanuit je onderbewuste.
 • Trauma verwerking middels BCE (Bad Cluster Elimination). Rond een trauma zitten vele associaties die ons steeds weer triggeren, belangrijkom die zoveel mogelijk te verwerken, door erin te gaan in het moment.
 • Mindfulness, oefeningen om naar het lichaam te gaan en te voelen wat daar zit en niet gehoord is door jouzelf of onvoldoende gehoord
 • Neurotransmitter onderzoek en ondersteuning wanneer dat nodig is

Je copingsvaardigheden en belemmerende overtuigingen kennen en ombuigen

We gaan naast de verwerking van eventuele zware ervaringen in je leven en het onderzoeken van de invloed van je onderbewuste op je bewuste denken, ook aan de slag met je copingsvaardigheden. Dit zijn de vaardigheden die je je eigen hebt gemaakt om met stressvolle situaties om te gaan. Een ieder heeft daar zo zijn eigen strategieën voor. Sommige van die strategieën werken heel goed en anderen werken juist tegen je. Zo heb je:

 • Doemdenken
 • Vluchten: afwachten of vermijden
 • Weg relativeren en troost zoeken
 • Spanningen afreageren, boosheid en irritatie uiten
 • Ontspanning zoeken
 • Pro-actief het probleem oplossen

Deze strategieën komen voort uit je overtuigingen. Je trekt al heel jong conclusies en als je vaak dezelfde conclusie hebt getrokken wordt dat een overtuiging. In je volwassen leven handel je dan, meestal zonder dat je dit weet, vanuit die overtuigingen. Je kan dan bijvoorbeeld de belemmerende overtuiging hebben meegenomen dat je in een lastige situatie maar beter kunt maken dat je wegkomt. Of als dat niet lukt, dat je dan maar beter ,alles onder het vloerkleed kunt schuiven’ en dus net doen of er niets aan de hand is. Later begrijp je niet waarom je dan toch zoveel gedoe op je af krijgt. Wij gaan samen met jou op zoek naar jouw belemmerende overtuigingen. Middels prachtige technieken kunnen we deze dan vervolgens ombuigen naar bevorderende overtuigingen.

Je overtuigingen beïnvloeden je gevoel vanuit je onderbewuste

Wat je waarschijnlijk weet is dat je overtuigingen een directe invloed uitoefenen op hoe je je voelt. Je hebt misschien de overtuiging dat je onaangename gevoelens maar beter weg kunt drukken want wat heb je aan die nare gevoelens? Misschien kom je daardoor rustig over terwijl je je van binnen regelmatig gespannen voelt. Of je komt blij over terwijl je eigenlijk het leven nauwelijks nog ziet zitten. Uiteindelijk raak je vermoeid of zelfs helemaal uitgeput van het gevecht tegen jezelf. Wij gaan eraan werken om je weer terug in contact te brengen met je gevoel. En we gaan samen met jou op zoek naar de belemmerde overtuiging die achter het wegdrukken van je gevoelens zit en naar de emotionele ervaringen die ervoor gezorgd hebben dat je ver weg bent komen te staan van je eigen gevoelsleven. Beetje bij beetje ga je weer voelen en kom je zo in harmonie met jezelf.

Neurotransmitters

Verstoorde neurotransmitterfunctionaliteit en je depressieve gevoelens

Er zijn vier neurotransmitters die veel invloed uitoefenen op je welbevinden.

Neurotransmitters zijn boodschappers in je brein. Als zij optimaal functioneren, functioneer je zelf ook optimaal. Als je je snel vermoeid voelt, functioneren je neurotransmitters ook matig tot slecht, zo blijkt uit de testen bij onze cliënten.

Eén van deze neurotransmitters is dopamine, deze neurotransmitter zorgt voor breinenergie, concentratie, alertheid, doelgerichtheid, etc. Als deze neurotransmitter matig tot slecht functioneert is je brein heel snel vermoeid. Je ergens op moeten concentreren kost je veel energie. Je alertheid neemt af. En dat niet alleen, bij een tekort aan dopamine wordt je twijfelachtig, het wordt steeds lastiger om beslissingen te nemen en daar dan ook naar te handelen.

Acetylcholine is een neurotransmitter die zorgt dat je makkelijk kunt leren, dus stof snel in je op kunt nemen, dat je een snel reactievermogen hebt, snel van begrip bent, creatief bent en je je goed in kunt leven in een ander, etc.

Als deze neurotransmitter matig tot slecht werkt, word je ook traag in je bewegingen, trager van denken, kosten je bewegingen dus meer energie omdat alles langer duurt. Ook leren kost je veel meer energie dan voorheen. En daarnaast beïnvloedt deze neurotransmitter je sexdrive. Met een lage functionaliteit van acetylcholine in je brein zul je minder zin in seks hebben en ook minder romantisch zijn, dan wanneer deze neurotransmitter goed functioneert.

GABA is een neurotransmitter die voor rust zorgt in je brein. Met voldoende GABA in je brein ben je geduldig en kan je gestructureerd en hard werken. Als deze neurotransmitter matig tot slecht functioneert ervaar je snel stress, en voel je je snel overprikkelt, je wordt regelmatig onrustig van je eigen hoofd. Er kunnen dan ook angsten ontstaan zeker als je serotonine ook matig tot slecht werkt. Overprikkeling van je brein kost veel energie en ook angsten halen veel energie weg. ADHD is een voorbeeld van een lage functionaliteit van deze neurotransmitter. Ook het van alles door elkaar doen heeft hier mee te maken.

Serotonine is een neurotransmitter die voor veerkracht zorgt, voor rust en daarmee voor vertrouwen in jezelf. Serotonine zorgt voor flexibiliteit wat zowel je geestelijke als lichamelijke welbevinden ten goede komt. Functioneert deze neurotransmitter matig tot slecht dan heb je een verkort lontje, veranderingen kosten je veel energie, je creëert voor jezelf veel moetens, en waarschijnlijk kijk je weinig positief naar jezelf. Je hebt angsten en meestal ben je dan ook een slechte slaper. Tekort aan slaap kost je op zijn beurt weer heel veel energie.

Het is dus van belang dat je ervoor zorgt dat je neurotransmitters goed functioneren. Bij een negatief zelfbeeld, veel van je zelf ,moeten’, vermoeidheid, weinig veerkracht, of weinig zin in seks, weinig empathie, slecht slapen, je slecht kunnen concentreren, burn-out en depressie is de kans heel erg groot dat je neurotransmitters matig tot slecht functioneren. Het goede nieuws daarentegen is dat je er heel veel aan kunt doen om ze weer goed te laten functioneren.

Wil je je neurotransmitterfunctionaliteit laten testen ga dan naar de rubriek meten is weten op CelWijs.nl voor meer informatie en mail dan naar aaratio@planet.nl of spreek in op mobiel: 06-30 12 16 23

Waarvoor kan je bij ons terecht? Hieronder een paar voorbeelden:

 • Burn-out of depressie, spanningen en/of vermoeidheid
 • Identiteitsvragen, negatief zelfbeeld, twijfelen aan jezelf, jezelf veroordelen, van alles moeten van jezelf
 • Je niet gehoord en gezien voelen door je ouders of één van je ouders
 • In contact komen met je gevoel en daarmee ,heel’ worden
 • In contact komen met je intuïtie en daarop leren vertrouwen
 • Inzicht in je relatie krijgen en wat deze met je onbewuste doet
 • Psychosomatische klachten en hoofdpijnen, migraine, prikkelbaar darm syndroom, piekeren, slecht slapen
 • Meer rust en vreugde in de relatie, ook met je (volwassen) kinderen
 • Traumatische gebeurtenis en PTSS
 • Verlies en rouw
 • Verlies van gezondheid door bv. chronische ziekte
 • Wegdrukken van gevoelens, het vaak kunnen huilen om films, om bijna niets boos worden
 • Angst- en paniekaanvallen
 • Moeilijke mensen als collega of gezins/familielid
 • Het hebben van een kind met problematiek zoals ADHD, autismespectrumstoornis, leermoeilijkheden, etc.

Wanneer je een partner, vader, moeder, broer, zus of collega hebt met een persoonlijkheidsstoornis of een persoonlijkheid die je regelmatig flink stress bezorgd zul je bij ons eindelijk begrepen worden. Wij hebben al heel veel mensen mogen begeleiden hierin, zodat zij weer terug bij zichzelf konden komen.

TECHNIEKEN van WAARUIT WIJ WERKEN

 • Het onderbewuste naar het bewuste halen
 • De weg naar je emoties vinden en/of je emoties voelen en horen
 • Mindfulness: Aandachts/ademhalings/ontspanningsoefeningen
 • Stressmanagement
 • Counselling
 • Regressietherapie
 • Communicatietechnieken
 • Aanvullen van tekorten in het brein
 • klinische Psycho Neuro Immunologie (kPNI/PNEI)
 • Neurotransmitteronderzoek (zie de rubriek meten is weten op CelWijs.nl)
 • Omega 3 onderzoek (zie de rubriek meten is weten op CelWijs.nl)
 • Zo nodig darmonderzoek
 • NLP (Neuro linguïstisch programmeren) het inzetten van snelle verandertechnieken, het leren ,spelen’ met je brein
 • RET (Rationeel emotieve techniek)
 • TA (Transactionele analyse)
 • BCE/PMA (Bad Cluster Elimination)

en wat je daarmee bereiken kunt:

 • Inzicht in je denkpatronen en keuzes daarin
 • Inzicht in je overtuigingen die je belemmeren
 • Het verwerken van zware emotionele ervaringen c.q. trauma’s
 • In contact komen met je gevoel waardoor je weer ,heel’ wordt
 • Het kunnen stopzetten van steeds terugkerende gedachten, rust in je hoofd
 • Je veelvuldig prettig voelen en acceptatie dat dit niet voortdurend kan
 • Een voor jou zo optimaal mogelijk werkend brein kunnen creëren

Wat heb je nodig of waar dien je toe in staat te zijn:

Zelfreflectie (kan je naar jezelf kijken en ervoor kiezen verandering aan te brengen).
Een relatief gezonde sociaal –  emotionele basis (wanneer je alleen voor jezelf gaat is het bv. niet mogelijk langdurig goede relaties op te bouwen).
De wil om aan de slag te gaan en je in te zetten voor jezelf (wij kunnen je nog zo goed begeleiden, je zult de veranderingen in je denken en beleven waar je voor kiest, zelf moeten inzetten).

Door jarenlange ervaring kan je rekenen op een deskundige en betrokken begeleiding. Je zult bemerken hoe prettig het is als je werkelijk wordt begrepen, iemand die zich inleeft in je situatie. Daardoor wordt voor jou de weg geopend om nieuwe inzichten te krijgen en je anders te gaan voelen dan je tot nu toe gewend was. Je gaat constructief denken, in contact komen met je gevoel en je daardoor werkelijk volwaardig voelen. Je gaat ontdekken wat in je onbewuste zit, want dat is hetgeen waaruit je handelt en gaat dat naar het bewuste halen.  Hierdoor krijg je grip op je gedachten en je handelen en er ontstaat ruimte om te voelen wie je bent en wat je nodig hebt om te kunnen leven en werken vanuit je innerlijke kracht.

Meer weten?

Bel gerust voor een afspraak naar 06 - 30 12 16 23. Wij kunnen meestal de telefoon niet beantwoorden maar wanneer je je naam en telefoonnummer inspreekt en kort de reden geeft waarvoor je belt, dan bellen wij je zo spoedig mogelijk terug. Natuurlijk kun je ook mailen naar: aaratio@planet.nl

Back To Top